Tuesday, January 17, 2006

a minca / mincare

hmmm, mincarea...
asta e un subiect atit de vast si nici nu stiu de unde sa-l apuc


ce inseamna mincarea / a minca ptr oameni?
oamenii au necesitatea de a minca ptr a-si mentine viata. diferite comunitati de oameni maninca diferit. asta e clar. sunt o gramada de carti si studii de antropologie care arata ca in diferite comunitati [de la triburi la sua sau europa] [in ziua de azi ma refer] se maninca diferit. producerea mincarii intr-o societate e dependenta de 3 factori: mediul inconjurator, populatia si cultura.
exista inca triburi in africa, australia, america de sud, in care populatia e inca la stadiul de vinator / culegator. dar in europa si america de nord populatia traieste in orase mai mari sau mai mici si deci mincarea e produsa altfel, e dependenta de tehnologie si economie.
vedeti si ce zice wikipedia la food
---
acuma, aici e vorba de cita incredere sa mai avem in mincarea pe care o bagam in gura. ori-de-unde ar fi cumparata. ca e luata de la billa sau de la chioscul din colt, majoritatea produselor nu difera, producatorul e acelasi. daca un produs e prost, vina e a producatorului nu a celui care o vinde, desi poate are si el o parte din vina [neverificind marfa inainte].
totul depinde de cita informatie ai despre acel produs. ce scrie pe el si daca ai chef sa citesti ce scrie acolo. sau e un produs pe care-l consumi de foarte multa vreme si atunci ai [ceva] incredere ca e la fel cu obisnuinta ta.
fast food. aici e problema. drept sa zic nu prea am incredere in hamburgerii vinduti pe strada, de la tarabe mobile in piete sau alte locuri din astea. daca e un spatiu cit de cit organizat, atunci eventual intru si vad cum arata locul. daca nu-mi place locul ies afara. oricum minc foarte rar din asa locatii. la mc-donald's ajung maxim de 2 ori pe an si atunci in situatii de foame mare. :)
snack food / junk food. in astea nu am incredere deloc. doar chips minc [de la chio].
nu stiu care E-uri is bune si care nu. nu stiu ce E-uri contin unele produse care le minc aproape zilnic [margarina, salam, etc]. sper ca nu voi pati nimic.
---
cred ca romanii au inceput sa mince asa de irational, fara sa gindeasca inainte de a baga in gura, din cauza a ceea ce s-a intimplat in comunism, prin rationalizarea [unor] produse.
va recomand sa cititi cartea "anii '80 si bucurestenii" [editura paideia] ca sa vedeti cum isi faceau rost oamenii de mincare.
utopiile din literatura si filme sunt bune ca pot sa ne arate ce s-ar putea intimpla prin tiranie si exagerare.
[o sa mai completez unele idei]
---
vedeti ca vine si djFood la bukresh in 24 martie. :)
poate ne da niste sandvici-uri. muzicale, ofcorz.

8 Comments:

Blogger nuclear_fairy said...

mah asta da raritate cartea aia..tre sa vi cu ea...sa o "mancam impreuna"

8:49 AM  
Blogger flo' said...

la care carte te referi? "anii '80..."?

10:50 PM  
Blogger arancia said...

as i previously said,

www.gherilladeservicipescoala.blogspot.com

( check dis out: http://www.themeatrix.com/portuguese )

funny cartoons about food production but quite serious in the same time

2:32 AM  
Blogger flo' said...

we get the idea.
pina nu iti da cineva reply, o sa tot scrii kestia aia??

5:01 AM  
Blogger nuclear_fairy said...

da ma refer la aia din 80..is super curioasa,,,si e ok mr.ce-e-in-capul-tau cu linku ala a tau..noah dacati place asa de mult poti sa ne povestesti mai mult de el.

7:49 PM  
Blogger nuclear_fairy said...

..sau de tine si linku tau mai bine...

7:50 PM  
Blogger flo' said...

nu e chiar raritate cartea despre "anii 80", cre-ca se mai gaseste prin librarii.
si au mai aparut citeva asemanatoare.

12:37 AM  
Blogger arancia said...

This comment has been removed by a blog administrator.

4:05 AM  

Post a Comment

<< Home